Składniki

  • 500 g schabu wieprzowego
  • 100 g pomidorów suszonych w oliwie RUSTICA
  • 100 g owczego sera LES CROISES
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 10 plasterków szynki dojrzewającej SAINT AZAY
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 ml oliwy z oliwek RUSTICA
  • przyprawy: kolendra, tymianek, sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania

  1. Schab oczyścić, natrzeć solą i pieprzem, posmarować niewielką ilością oliwy, wcierając dokładnie przyprawy. Pomidory suszone drobno pokroić i przełożyć do miseczki.
  2. Dodać pokruszony ser owczy, drobno posiekane świeże zioła, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dodać odrobinę oliwy z pomidorów i dokładnie wymieszać.
  4. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
  5. Na desce rozłożyć szynkę, tak aby plastry nachodziły na siebie.
  6. Położyć schab, posmarować go dokładnie farszem i zawinąć szynkę wokół schabu. Dokładnie docisnąć i przełożyć na blachę do pieczenia.
  7. Piec około 1,5h w temperaturze 170 stopni.
  8. Upieczone mięso odstawić do odpoczęcia, następnie pokroić w plastry.
  9. Podawać z pieczonymi warzywami i sałatą.