Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej TABLIER BLANC
  • 200 g masła (zimnego)
  • 3 łyżki miodu NID D'ABEILLE
  • 2 jaja z wolnego wybiegu Wiodąca Marka
  • szczypta soli
Krem:
  • 8 łyżek kaszy manny COMPTOIR DU GRAIN
  • 750 ml mleka
  • 100 g miodu NID D'ABEILLE
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g masła ( w temperaturze pokojowej)
Dodatkowo to przełożenia:
  • 150 g powideł śliwkowych DOUCEUR DU VERGER
Polewa:
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 100 g gorzkiej czekolady cukierniczej TABLETTE D'OR
Dodatkowo do dekoracji:
  • 100 g orzechów laskowych TABLIER BLANC

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i sodą. Dodać kawałki zimnego masła i posiekać. Następnie dodać jaja i miód, po czym szybko zagnieść, aż powstanie gładkie, i elastyczne ciasto.
  3. Ciasto podzielić na 4 równe kawałki, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  4. Okrągłą blachę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blacie oprószonym mąką rozwałkować pierwszy kawałek ciasta o wymiarach dna formy. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy. Wyrównać brzegi. Piec około 15 minut, aż ciasto zrobi się złote. Powtórzyć czynność z pozostałymi kawałkami ciasta.
  5. W garnku zagotować mleko z miodem i kaszą, cały czas mieszając. Masa powinna zgęstnieć i przybrać konsystencję budyniu. Masę przykryć folią spożywczą, tak, żeby dotykała jego powierzchnię i odłożyć do wystudzenia.
  6. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, bardzo puszystą masę. Do utartego masła dodawać łyżka po łyżce, ostudzoną masę z kaszą. Zmiksować do powstania gładkiego kremu. Na sam koniec miksowania dodać ekstrakt waniliowy.
  7. Kiedy blaty ciasta są już upieczone i ostudzone, można zacząć składać ciasto. Pierwszy blat ciasta posmarować warstwą powideł, a następnie warstwą kremu. Postąpić tak samo z kolejnymi dwoma blatami. Przykryć czwartym blatem.
  8. Przygotować polewę. W garnuszku podgrzać śmietankę do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać posiekaną drobno czekoladę. Odczekać 3 minuty, a następnie wymieszać dokładnie do powstania gęstej polewy.
  9. Wierzch ciasta polać przygotowaną wcześniej polewą i ozdobić posiekanymi orzechami.
  10. Przed podaniem, ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.