Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Wiodąca Marka
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego w wersji wegańskiej)
  • 1 szklanka soku jabłkowego Wiodąca Marka
  • 2 łyżki miodu Wiodąca Marka
  • wanilia z 1/2 laski
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 jabłko Wiodąca Marka
  • rodzynki Wiodąca Marka
  • orzechy włoskie Wiodąca Marka

Sposób przygotowania

  1. Kaszę wsypać do rondelka i wlewając gorącą wodę z kranu płukać energicznie mieszając dłonią, do czasu aż woda będzie klarowna. Odcedzić, wlać mleko, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 8 minut do miękkości kaszy, aż wchłonie cały płyn.
  2. Ugotowaną kaszę przełożyć do stojącego pojemnika blendera, dodać sok jabłkowy, 1 łyżkę miodu i długo oraz cierpliwie miksować aż powstanie gładki mus.
  3. W miseczce wymieszać pozostałą 1 łyżkę miodu z ziarenkami wyskrobanymi z przepołowionej wzdłuż wanilii oraz z sokiem z cytryny.
  4. Następnie dodać pokrojone na słupki nieobrane jabłko oraz rodzynki jeśli używamy, wymieszać. Budyń wyłożyć do talerzy, na wierzch położyć jabłka wraz z powstałym syropem, posypać zrumienionymi orzechami włoskimi jeśli używamy.
  5. Można podawać z kleksem jogurtu.