Składniki:
Ciasto makowe:
- 700 g maku
- 12 jajek POLSKA KURKA
- 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego TEVA
- 4 czubate łyżki kaszy manny
- łyżka proszku do pieczenia TABLIER BLANC
- ekstrakt waniliowy
- 1/2 kg mascarpone LES CROISES
- 4 żółtka z jaj POLSKA KURKA
- szklanka cukru pudru
- 20 ml mocnej czarnej kawy rozpuszczalnej PLANTATION (ok. 3 łyżek )
- 1/2 szklanki mocnej herbaty BRITLEY
- 4 łyżki rumu
- Podprażone orzechy włoskie TABLIER BLANC
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g czekolady deserowej TABLETTE D’OR
Sposób przygotowania:
- Mak wypłukać, namoczyć na noc. Gotować ok. 40 minut na małym ogniu. Przecedzić i zmielić na maszynce o drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak i wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, kaszę manną, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę. Piec ok. 80 minut w 120°C. Odstawić do wystygnięcia.
- Żółtka z cukrem pudrem ubić na parze i powoli wkręcać mascarpone. Na koniec dodać kawę. Ciasto przekroić na 3 placki. Każdy placek skropić herbatą wymieszaną z rumem. 3 łyżki kremu odłożyć na boki tortu. Resztą przełożyć placki. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu, boki posypać orzechami. Przygotować polewę. W rondelku zagotować śmietankę. Zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną czekoladę. Odczekać