Tarta szpinakowa na kruchym spodzie

Składniki:
  • 1 op. kruchego ciasta Wiodącej Marki (słone)
  • 1 op. (250g) sera ricotta Les Croises Wiodącej Marki
  • 2 jajka Wiodącej Marki
  • 200g mrożonego szpinaku Notre Jardin Wiodącej Marki (nie trzeba wcześniej rozmrażać)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1½ łyżeczki  przyprawy curry
  • szczypta pieprzu Rustica Wiodącej Marki (do smaku)
  • sól (do smaku)
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.C. Przygotować foremkę kwadratową 20x20cm, lub okrągłą o średnicy 21cm (można wyłożyć dno papierem do pieczenia).
  2. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, włożyć szpinak, polać 1 łyżką gorącej wody i często mieszając, smażyć na niewielkim ogniu kilka minut, do momentu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi, a woda wyparuje.
  3. Do gorącego szpinaku dodać czosnek i 1 łyżeczkę curry i krótko podsmażyć (ok. 1 min.). Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
  4. Foremkę wyłożyć ciastem (dno i boki), nakłuć widelcem w kilku miejscach, a nadmiar ciasta odciąć. Wstawić do piekarnika na ok. 10 min. i podpiec na biało.
  5. W międzyczasie w dużej misce rozkłócić jajka, dodać ricottę, oraz ½ łyżeczki curry. Wmieszać ostudzony szpinak i doprawić masę do smaku solą i pieprzem.
  6. Na podpieczony spód wyłożyć równomiernie masę szpinakową. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 min., aż masa się zetnie (patyczek włożony w środek tarty powinien pozostać suchy).
  7. Podawać na ciepło lub na zimno.

 

Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek