Składniki:
Składniki na ciasto:
- 1 duży batat
- około 80 g mąki owsianej
- około 60 gram mąki migdałowej
- sos pomidorowy z bazylią TRADITIONI D'ITALIA
- czarne oliwki RUSTICA
- mozzarella LES CROISES
- zielona papryka
- pomidory
- cukinia
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
- Batat ponakłuwać widelcem. Przełożyć na blachę i piec w temperaturze 180 stopni przez około 70-80 minut.
- Przekroić na pół sprawdzić czy jest miękki i odstawić do wystudzenia.
- Batat rozgnieść widelcem, dodać obie mąki i wymieszać. Gdyby ciasto było za luźne dodać więcej mąki migdałowej lub owsianej. Ciasto podsypać mąką z dwóch stron i cienko rozwałkować.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć batatowy spód od pizzy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut.
- Upieczony spód posmarować sosem pomidorowym. Sos przykryć mozzarellą. Na wierzchu ułożyć dodatki: pomidory, czarne oliwki, kawałki cukinii i papryki.
- Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 10 minut w tej samej temperaturze.
- Upieczoną pizzę udekorować świeżymi listkami bazylii.