Składniki:
- 1kg łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich Rustica
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Rusica
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek Rustica
- 150 ml białego wytrawnego wina
- Sos powstały z pieczenia mięsa
- 150 ml śmietanki 18 %
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Turini
- 1 łyżeczka musztardy Rustica
- 5-6 suszonych pomidorów Rustica
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Mięso umyć i obkroić z tłuszczu. Dokładnie natrzeć oliwą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką, czosnkiem, solą i pieprzem.
- Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać winem, przykryć i piec przez około 2 godziny.
- Suszone pomidory pokroić w paseczki.
- Sos z pieczenia zlać do rondelka, dodać pozostałe składniki sosu oprócz mąki, zagotować. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać kilka łyżek sosu, zamieszać i wlać do garnuszka z sosem. Wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
- Mięso pokroić i podawać z sosem. Do mięsa można podać ziemniaki z koperkiem i lekką sałatkę.