Składniki:
Składniki na owsiany spód:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 2 garści orzechów pekan TABLIER BLANC
- 2/3 szklanki miodu NID D'ABEILLE
- 3-4 łyżki oleju kokosowego NAT&VIE
- 1/2 łyżeczki cynamonu RUSTICA
- 2 szczypty soli
- Jogurt grecki DELISSE
- Miód NID D'ABEILLE
- ulubione owoce
- listki mięty, jadalne kwiaty
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- 1 szklankę płatków owsianych zmielić na mąkę.
- Orzechy pekan drobno posiekać. W misce wymieszać razem płatki owsiane, mąkę owsianą, posiekane orzechy, miód, olej kokosowy, cynamon i sól. Ciasto wyrobić w dłoniach.
- Masę przełożyć do tortownicy, wyłożyć całe dno tortownicy masą, docisnąć za pomocą małego wałka.
- Piec około 10 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Odłożyć do całkowitego ostudzenia.
- W tym czasie jogurt grecki wymieszać z miodem, według własnych preferencji smakowych.
- Na ostudzony spód wyłożyć jogurt z miodem. Udekorować ulubionymi owocami i listkami mięty.