Składniki

  • 1 szkl. suszonych moreli  Wiodącej Marki
  • ½ szkl. suszonej żurawiny  Wiodącej Marki
  • ¾  szkl. mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ kostki (150 g) masła  Wiodącej Marki (w temp. pokojowej)
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 jajka  Wiodącej Marki (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szkl. płatków owsianych górskich

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Suszoną morelę pokroić w drobną kosteczkę. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną do osobnej miski.
  3. W dużej misie utrzeć masło z cukrem trzcinowym. Dodawać po jednym jajku, a następnie kolejno: ekstrakt waniliowy, mąkę z sodą, płatki owsiane i morele z żurawiną – wymieszać.
  4. Masę rozkładać po jednej łyżce na blasze (można gałkownicą), zachowując odstępy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min., aż ciasteczka lekko się zezłocą. Gotowe ostudzić na kratce.