Składniki:
Ciasto:
- 120 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko POLSKA KURKA
- 2 łyżki cukru
- 100 g zimnego masła LES CROISES
- Dżem porzeczkowy
- 4 suszone figi
- 4 daktyle
- 4 śliwki suszone TABLIER BLANC
- garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
- Wszystkie składniki na ciasto oprócz jajka przełożyć do malaksera. Gdy ciasto będzie miało już konsystencję kruszonki, dodać jajko i ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto rozwałkować na kwadrat o bokach około 20 cm. Nierówności ściąć i uformować z nich wałek. Wałek przykleić do brzegów ciasta tworząc ramkę. Tak przygotowane ciasto wstawić na 15 minut do zamrażarki. Następnie piec przez 25 minut.
- Upieczone i ostudzone ciasto posmarować dżemem porzeczkowym. Udekorować pokrojonymi bakaliami i gorzką czekoladą.