Składniki

  • 2 filety z łososia każdy ok. 150 g
  • oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej COMPTOIR DU GRAIN
  • garść natki pietruszki
  • 1 bakłażan
  • 1 mały pomidor
  • kilka rzodkiewek
  • 1 ogórek zielony
  • garść rukoli
  Składniki na sos tzatziki:
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 szklanka jogurtu greckiego DELISSE
  • 1 ząbek czosnku
  • duża garść koperku
  • duża garść świeżej mięty
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

  1.  Sos tzatziki: Ogórki zetrzeć na tarce, zasypać solą (około 1/2 łyżeczki) i odstawić na 10-15 minut, aż ogórki puszczą wodę. Po tym czasie ogórki odcisnąć z wody. Dodać jogurt, posiekane zioła i przyprawy. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. W razie potrzeby dosolić.
  2. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać i przelać wrzątkiem. Gotować pod przykryciem w jednej szklance wody, do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Po tym czasie kaszę przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, oraz skórkę i sok z cytryny. Doprawić solą.
  3. Filety z łososia umyć i osuszyć. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
  4. Rozgrzać patelnię grillową. Łososia grillować najpierw od strony skóry przez kilka minut, aż skórka stanie się chrupiąca. A następnie obrócić na drugą stronę i grillować aż ryba będzie upieczona, ale wciąż soczysta.
  5. Bakłażana pokroić w plasterki, oprószyć solą, polać delikatnie oliwą i grillować z obu stron. Pomidora przekroić na pół, oprószyć solą, skropić oliwą i również grillować.
  6. W misce ułożyć rukolę, kaszę jaglaną, grillowaną rybę oraz grillowane warzywa, rzodkiewki i ogórki. Polać sosem tzatziki.