Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1/4 szklanki tahini
- sok z 1 cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek RUSTICA
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki kuminu
- sól
- pieprz ziołowy RUSTICA
- świeża kolendra
- orzeszki piniowe TABLIER BLANC
- oliwa z oliwek RUSTICA
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kalafior podzielić na różyczki, wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą. Piec około 20 minut,.
- Upieczony kalafior przełożyć do blendera, Dodać pozostałe składniki i rozdrobnić na gładką pastę. W razie potrzeby doprawić. Przełożyć do miseczki, udekorować uprażonymi orzeszkami piniowymi i listkami świeżej kolendry. Skropić oliwą.
- Podawać z pieczywem, lub chrupiącymi warzywami .