Składniki:
- 350 g mielonego filetu z indyka
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej Wiodąca Marka
- 3 łyżki posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka Wiodąca Marka
- 1 łyżka oliwy extra vergine Wiodąca Marka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 małe jajko
- kurkumy Wiodąca Marka
- suszonego oregano Wiodąca Marka
- słodkiej papryki w proszku Wiodąca Marka
- ostrej papryki i Wiodąca Marka
- cynamonu Wiodąca Marka
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- bułki pełnoziarniste
- sok z 1/2 limonki
- 1 dojrzałe awokado
- ½ świeżej papryczki chili
- ser kozi Wiodąca Marka
- pomidor, garść rukoli
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną wsypać do garnka, wlać 2 razy tyle wody co kaszy, czyli 1 szklankę, zagotować, przykryć i gotować przez ok. 9 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Wyłożyć kaszę cienką warstwą na duży talerz lub tacę i ostudzić.
- Zmielone mięso włożyć do miski, dodać kaszę, posiekaną cebulkę (chwilę zeszkloną na patelni razem ze startym czosnkiem), drobno posiekane na desce suszone pomidory, łyżkę oliwy extra vergine lub oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami, natkę pietruszki, sól, pieprz i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać łyżką, następnie dodać jajko i jeszcze raz wymieszać.
- Masę podzielić masę na 8 części i z każdej uformować kotlecika (najlepiej formować naoliwionymi dłońmi).
- Rozgrzać patelnię z gładką, nieprzywierającą powierzchnią, położyć pierwsze 4 burgery i smażyć przez ok. 4 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kolejne 3 minuty.
- Można przełamać 1 burgera i sprawdzić czy w środku jest wysmażony.
- Przygotować pastę z awokado: rozgnieść awokado i połączyć z posiekaną papryczką chili. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
- Bułki przekroić na pół. Jedną połówkę posmarować grubo pastą z awokado, następnie położyć burgera, ser kozi, rukolę oraz pomidora. Przykryć drugą połową bułki.