- 5
- 40 minut
Składniki:
- 400 g dyni piżmowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 2 łyżeczki kminku
- 1 puszka soczewicy NOTRE JARDIN
- 1 cebula czerwona
- 2 litry bulionu warzywnego
- 80 g kaszy gryczanej niepalonej
- 200 g świeżego szpinaku
- Sok i skórka z 1 cytryny
- Sól
- Pieprz
Do podania:
- Jogurt grecki DELISSE
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Dynię obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić 2 łyżkami oliwy i oprószyć solą. Piec około 20 -25 minut do zarumienienia.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć 2 minuty. Następnie dodać kaszę, zalać bulionem i gotować 7 minut.
- Połowę z upieczonej dyni dodać do garnka, a drugą połowę rozdrobnić za pomocą widelca i również dodać do garnka. Dodać soczewicę odsączoną z zalewy oraz szpinak. Gotować 3 minuty.
- Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać kminek oraz skórkę z cytryny.
- Gotową zupę przelać do misek, podawać z jogurtem greckim.