Składniki:
- 1 200 g ziemniaków
- 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
- 2 średnie cebule
- 200 g plastrów boczku TRADILEGE
- 200 g śmietanki 30%
- 200 ml bulionu drobiowego
- 100 g sera gorgonzola LES CROISES
- 50 g sera Grana Padano LES CROISES
- świeży tymianek
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Cebule pokroić w ósemki. Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek. Wymieszać razem ziemniaki, cebulę i boczek i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Śmietankę wymieszać z bulionem i zalać ziemniaki. Wierzch posypać listkami tymianku.
- Piec ok 1-1,5 godziny, do momentu aż ziemniaki będą miękkie Na ostatnie 10 minut pieczenia na danie ułożyć kawałki sera gorgonzola i posypać serem Grana Padano.
- Podawać z porcją sałatki.