Wegańskie ciasto z malinami i pistacjami

  • 9
  • 40 minut
Składniki:
  • 1 szklanka migdałów TABLIER BLANC
  • ½ szklanki pistacji niesolonych
  • 15 daktyli TABLIER BLANC
  • 1 czubata łyżka kakao EQUADOR
  • dwie szczypty soli

  2 warstwa:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca TABLIER BLANC
  • ¾ szklanki mleka kokosowego (tylko gęsta biała warstwa) TABLES DU MONDE
  • 5 łyżek syropu klonowego TABLES DU MONDE
  • 5 łyżek oleju kokosowego BIO VILLAGE

  Dodatkowo:

  • 20 g czekolady deserowej BIO VILLAGE 2 garści pistacji niesolonych
  • 100 g malin
Sposób przygotowania:

1.Dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca w zimnej wodzie, a puszkę mleka kokosowego umieścić w lodówce. Po schłodzeniu mleko kokosowe rozdzieli się na gęstą białą część oraz wodę. Do przepisu należy użyć jedynie gęstej części mleka.

2.Kwadratową formę o boku 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3.Przygotować spód: daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć daktyle z wody. Do blendera przełożyć migdały i pistacje i rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki na spód i rozdrabniać do uzyskania zwartej masy. Masę przełożyć do formy i rozłożyć dociskając delikatnie ciasto do blachy. Włożyć do zamrażarki.

4.Przygotować 2 warstwę: nerkowce odsączyć z wody i dokładnie wypłukać. Przełożyć do blendera i rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i blendować do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby dodać więcej syropu klonowego. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Udekorować drobno pokrojoną czekoladą, posiekanymi pistacjami i malinami. Odstawić do zamrażarki na ok. 4 godziny. Ciasto wyjąć z zamrażarki 10 minut przed podaniem.

Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek