Sernik waniliowo-czekoladowy

Składniki: Kruchy spód:
  • 1 szklanka zmielonych herbatników Petit Beurre maślanych
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów łuskanych
  • 1 łyżka stopionego masła
Masa serowa:
  • 250 g sera mascarpone LES CROISES
  • 250 g twarogu śmietankowego trzykrotnie mielonego
  • 4 jajka WIODĄCA MARKA
  • 1 i 1/4 szklanki cukru TEVA
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 75 g czekolady gorzkiej 64% TABLETTE D’OR
Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej 64% TABLETTE D’OR
  • 2 łyżki masła LES CROISES
Sposób przygotowania:
  1. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem. Zmielone herbatniki i migdały wymieszać ze stopionym masłem i powstałą masą dokładnie wykleić dno i częściowo boki tortownicy. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.
  2. Czekoladę (75 g) roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Ser mascarpone i serek śmietankowy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.
  5. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
  6. Tortownicę owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Na schłodzony kruchy spód przełożyć najpierw masę czekoladową, a na nią wylać masę waniliową.
  7. Piec godzinę i 10 minut. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. 100 g czekolady gorzkiej roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać. Powstałą polewą czekoladową udekorować gotowy sernik.

 

Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek