Składniki:
Krewetki:
- 400 g krewetek PECHE OCEAN
- 1 łyżka masła LES CROISES
- 1 łyżka oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
- Sól RUSTICA
- Pieprz RUSTICA
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 dojrzałe awokado
- 2 pomidory
- 1 ogórek zielony
- 1 cebula czerwona
- pół papryczki chilli
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego JAFADEN
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego RUSTICA
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
- Chipsy tortilla TABLES DU MONDE
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzać oliwę z masłem . Na rozgrzany tłuszcz wrzucić oczyszczone krewetki. Smażyć około 2 minut z jednej strony i 1 minuty z drugiej strony. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdjąć z patelni i ostudzić. Ostudzone krewetki pokroić na mniejsze kawałki.
- Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Ogórka przekroić na pół, łyżką wydrążyć pestki i również pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a chilli na cienkie plasterki. Posiekać kolendre. Składniki przełożyć do dużej miski, dodać pokrojone wcześniej krewetki, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę awokado i delikatnie wymieszać.
- Przygotować dressing: Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do szklanki, dodać pozostałe składniki dressingu i dokładnie wymieszać.
- Połączyć dressing z salsą. Na dnie miski w której będziemy serwować salsę umieścić pestki z awokado, przykryć salsą. Dzięki temu awokado dłużej pozostanie ładnie zielone.
- Podawać z chipsami tortilla.