Pierogi z ricottą i szpinakiem

Składniki: Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml wrzącej wody
  • 20 g masła LES CROSIES
  • szczypta soli
  Składniki na farsz:
  • oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mrożonego szpinaku NOTRE JARDIN
  • 200 g sera ricotta LES CROISES
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  Do podania:
  • oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • 2 szalotki
  • szczypiorek
  • orzeszki piniowe TABLIER BLANC
Sposób przygotowania:

Ciasto na pierogi:

  1. Mąkę przesiać, dodać sól. We wrzącej wodzie rozpuścić masło. Stopniowo wlewać do mąki, cały czas mieszając. Wygniatać ciasto mikserem, lub rękami około 8 minut, tak żeby było elastyczne i nie kleiło się.
  2. Przełożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około 30 minut.

 

Farsz:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Posiekać szalotki i czosnek. Na patelni podsmażyć szalotki, kiedy się zarumienią zdjąć połowę na talerzyk. To będzie szalotka do podania. Do szalotek na patelni dodać czosnek i smażyć jeszcze  pół minuty. Zdjąć czosnek i szalotkę na talerzyk. Na patelnię wrzucić szpinak i podsmażyć go chwilę. Szpinak przełożyć do durszlaka i  porządnie odsączyć z nadmiaru wody. Do blendera przełożyć ricottę, podsmażone szalotki i czosnek, sok z cytryny i skórkę, oraz przyprawy. Rozdrobnić. Dodać odsączony szpinak i chwilę wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
  2. Oderwać kawałek ciasta. Rozwałkować cienko. Z ciasta wykrawać kółka. Na każde kółko nakładać porcję farszu i zlepiać. Postąpić tak z pozostałym ciastem i farszem.
  3. Pierogi gotować partiami  w osolonej wodzie z odrobiną oliwy.
  4. Podawać z podsmażoną szalotką, prażonymi orzechami piniowymi i świeżym szczypiorkiem.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek