Składniki:
- 500 g miodu NID D'ABEILLE
- 400 g cukru
- 250 g masła LES CROISES
- 3 jajka WM
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 kg masła LES CROISES
- 1/2 łyżeczki soli
- 80 g przyprawy do piernika
- 2 garści posiekanych orzechów włoskich TABLIER BLANC
- 900 g powideł śliwkowych
- 300 g czekolady gorzkiej BIO VILLAGE
- 60 g masła
- płatki migdałów
- posiekane orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
- 6 tygodni przed świętami przygotować ciasto na piernik:
- Miód, cukier i masło umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania i rozpuszczenia się składników. Odstawić do ostudzenia.
- Do mleka dodać sodę oczyszczoną i wymieszać.
- Kiedy masa się ostudzi, przełożyć ją do misy miksera, stopniowo dodawać mąkę, jajka, mleko z sodą, sól posiekane orzechy oraz przyprawę do piernika. Wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do szklanej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 4 tygodnie.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40×25 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut.
- Gotowe blaty wystudzić a następnie przełożyć powidłami. Wierzch przykryć papierem do pieczenia. Obciążyć równomiernie i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce.
- Po tym czasie obciąć brzegi piernika i pokroić na 3 podłużne kawałki.
- Przygotować polewę. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą oblać pierniki. Posypać płatkami migdałów i posiekanymi orzechami.