Składniki:
- 2 krążki Camembert LES CROISES
- kilka gałązek tymianku
- oliwa z oliwek RUSTICA
- sól RUSTICA
- pieprz RUSTICA
- 3 szklanki ciemnego winogrona
- 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1 łyżka miodu NID D'ABEILLE
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 2 garści orzechów włoskich TABLIER BLANC
- bagietka
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Ser odwinąć z opakowania i przełożyć do drewnianych okręgów.
- Górę sera naciąć w kratkę.
- Posmarować delikatnie oliwą z oliwek.
- Przyprawić solą i pieprzem, przykryć gałązkami tymianku.
- Oliwę z oliwek, ocet i miód wymieszać razem. Dodać winogrona i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut aż winogrona będą miękkie. W połowie pieczenia można je przemieszać.
- Na ostatnie 15 minut pieczenia winogron, dołożyć ser i piec około 12-15 minut.
- Bagietkę pociąć na kromki.
- Kiedy winogrona i ser będą już gotowe, piekarnik przełączyć na funkcję grilla, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i przygotować grzanki.
- Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni.
- Gotowy ser udekorować winogronami i orzechami, można dodatkowo polać go sosem powstałym przy pieczeniu winogron.
- Podawać razem z grzankami.