Składniki:
Faszerowane bataty:
• 4 średnie bataty
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
• 1 cebula
• 1/2 czerwonej papryki
• 1 puszka czerwonej fasoli NOTRE JARDIN
• 1 puszka kukurydzy NOTRE JARDIN
• sól RUSTICA
• pieprz RUSTICA
Sos pomidorowy:
• 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
• 3 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 1 liść laurowy
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• sól RUSTICA
• pieprz RUSTICA
• oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
Guacamole:
• 2 dojrzałe awokado
• sok z limonki
• 2 ząbki czosnku
• sól
Dodatkowo:
- Świeża kolendra
- Ser grano padana LES CROISES
- Świeży szczypiorek
- Sok z limonki
- płatki chilli
Sposób przygotowania:
- Bataty umyć i nakłuć kilka razy widelcem. Wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 50 minut.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu ok. 3 minut, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażyć do momentu aż papryka zmięknie. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.
- Kiedy słodkie ziemniaki są już upieczone, odstawić je na kilka minut do ostudzenia. Następnie przekroić na pół i za pomocą łyżki wydrążyć wgłębienia.
- Miąższ z batatów dodać na patelnię z cebulą i papryką. Dodać odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Wymieszać. Spróbować w razie potrzeby przyprawić do smaku.
- Wydrążone bataty posmarować oliwą z oliwek. Napełnić farszem i posypać serem.
- Piec w temperaturze 220 stopni przez około 5-10 minut.
- Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć około minuty, dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Smażyć kilka minut na małym ogniu, uważając żeby nie przypalić czosnku. Dodać pomidory w puszce i przyprawy. Gotować do uzyskania gęstego sosu.
Guacamole:
- Awokado obrać, miąższ wyjąć do miski, dodać rozdrobnione ząbki czosnku, sok z limonki i sól. Rozgnieść za pomocą widelca. Do czasu podania przykryć pestkami z awokado, żeby sos nie sczerniał.
- Upieczone bataty posypać listkami kolendry, szczypiorkiem i płatkami chilli. Podawać z sosem pomidorowym, guacamole i sokiem z limonki.