- 8
- 35 minut
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki sody oczyszczonej Tablier Blanc
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Tablier Blanc
- 2 łyżki oliwy z oliwek Rustica
- 1 jajko
- 1 1/2 szklanki posiekanego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- dwie garście czarnych oliwek Rustica
- 60 g sera feta Les Croises
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- świeży tymianek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać posiekany czosnek i smażyć 30 sekund. Następnie dodać szpinak i smażyć chwilę aż liście szpinaku stracą swoją objętość.
- W jednej misce wymieszać razem: mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej misce wymieszać mleko, jajka i oliwę.
- Ser feta pokruszyć, a oliwki przekroić na pół.
- Mokre składniki wlać do suchych i mieszać. Dodać ostudzony czosnek, pokruszony ser feta oraz oliwki. Doprawić solą i pierzem. Masę przelać do papilotek. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Upieczone muffinki udekorować świeżym tymiankiem.