Miodowiec

Składniki: Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej TABLIER BLANC
  • 200 g masła (zimnego)
  • 3 łyżki miodu NID D'ABEILLE
  • 2 jaja z wolnego wybiegu Wiodąca Marka
  • szczypta soli
Krem:
  • 8 łyżek kaszy manny COMPTOIR DU GRAIN
  • 750 ml mleka
  • 100 g miodu NID D'ABEILLE
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g masła ( w temperaturze pokojowej)
Dodatkowo to przełożenia:
  • 150 g powideł śliwkowych DOUCEUR DU VERGER
Polewa:
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 100 g gorzkiej czekolady cukierniczej TABLETTE D'OR
Dodatkowo do dekoracji:
  • 100 g orzechów laskowych TABLIER BLANC
Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i sodą. Dodać kawałki zimnego masła i posiekać. Następnie dodać jaja i miód, po czym szybko zagnieść, aż powstanie gładkie, i elastyczne ciasto.
  3. Ciasto podzielić na 4 równe kawałki, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  4. Okrągłą blachę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blacie oprószonym mąką rozwałkować pierwszy kawałek ciasta o wymiarach dna formy. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy. Wyrównać brzegi. Piec około 15 minut, aż ciasto zrobi się złote. Powtórzyć czynność z pozostałymi kawałkami ciasta.
  5. W garnku zagotować mleko z miodem i kaszą, cały czas mieszając. Masa powinna zgęstnieć i przybrać konsystencję budyniu. Masę przykryć folią spożywczą, tak, żeby dotykała jego powierzchnię i odłożyć do wystudzenia.
  6. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, bardzo puszystą masę. Do utartego masła dodawać łyżka po łyżce, ostudzoną masę z kaszą. Zmiksować do powstania gładkiego kremu. Na sam koniec miksowania dodać ekstrakt waniliowy.
  7. Kiedy blaty ciasta są już upieczone i ostudzone, można zacząć składać ciasto. Pierwszy blat ciasta posmarować warstwą powideł, a następnie warstwą kremu. Postąpić tak samo z kolejnymi dwoma blatami. Przykryć czwartym blatem.
  8. Przygotować polewę. W garnuszku podgrzać śmietankę do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać posiekaną drobno czekoladę. Odczekać 3 minuty, a następnie wymieszać dokładnie do powstania gęstej polewy.
  9. Wierzch ciasta polać przygotowaną wcześniej polewą i ozdobić posiekanymi orzechami.
  10. Przed podaniem, ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek