- 4
- 50 minut
Składniki:
- 200 g sera feta LES CROISES
- 600 g pomidorków koktajlowych
- 5 ząbków czosnku
- 200 g świeżego szpinaku
- 250 g makaronu świderki TURINI
- 3 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 2 garści świeżej bazylii
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- W żaroodpornym naczyniu umieścić pomidorki koktajlowe i czosnek pokrojony na mniejsze kawałki. Na środku naczynia ułożyć ser feta. Wszystkie składniki skropić oliwą, pomidorki oprószyć solą.
- Piec 30 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 220 stopni, naczynie żaroodporne przełożyć wyżej w piekarniku i włączyć górną grzałkę. Piec 10 minut do zarumienienia się składników.
- W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odłożyć ½ szklanki wody z gotowanego makaronu.
- Szpinak umieścić na durszlaku i przelać wodą z gotowanego makaronu. Odsączyć i odłożyć.
- Upieczoną fetę z pomidorami i czosnkiem rozdrobnić i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Dodać szpinak i wymieszać. Dodać ugotowany makaron, przyprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać. Dodać wodę z gotowanego makaronu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Dodać posiekaną świeżą bazylię. Od razu podawać.