Składniki:
- 700 filetów z dorsza PECHE OCEAN
- 3 małe ziemniaki
- 1 liść laurowy RUSTICA
- 2 cebule
- 2 jajka POLSKA KURKA
- pieprz RUSTICA
- sok i skórka z jednej cytryny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka kolendry
- 1 łyżka musztardy Dijon RUSTICA
- 2 łyżki kaparów RUSTICA
- 3/4 szklanki bułki tartej
- oliwa z oliwek KWINTENENCJA SMAKU
- 1/2 szklanki majonezu RUSTICA
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego DELISSE
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka kolendry
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i ugnieść.
- Dorsza oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. 1 cebulę obrać, pokroić w plastry i ułożyć na dnie garnka. Dodać liść laurowy i filety z dorsza. Zalać wodą, tak, żeby tylko przykryła rybę. Przykryć pokrywką. Zagotować , zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 5 minut, aż ryba będzie miękka. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć ugotowane filety ryby na talerz. Zostawić do przestudzenia, a następnie rozdrobnić w dłoniach.
- W dużej misce ubić jajka. Dodać pieprz, sól, skórkę i sok z cytryny, musztardę, kapary, posiekaną natkę, kolendrę i szczypiorek. Cebulę posiekać drobno i dodać do składników. Wymieszać. Dodać ziemniaki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kawałki ryby, oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
- Masę podzielić na 10 równych części a następnie uformować kotlety. Kotleciki rybne odłożyć do lodówki na około godzinę (lub dłużej) żeby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
- Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć kotleciki rybne i z wierzchu posmarować je grubą warstwą oliwy z oliwek.
- Kotleciki piec około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Przewracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.
- Sos ziołowy. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać drobno posiekane zioła, przyprawić solą.
- Kotleciki rybne serwować z sosem ziołowym i ulubioną surówką.