Składniki:
- 200 g suszonych gruszek
- 200 g suszonych jabłek
- 200 g suszonych śliwek TABLIER BLANC
- 150 g suszonych moreli TABLIER BLANC
- 150 g rodzynek TABLIER BLANC
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1/2 łyżeczki cynamonu RUSTICA
- 1 łyżeczka goździków
- 1 gwiazda anyżu
- 1/2 laski wanilii
- 4 litrów wody
- miód KWINTESENCJA SMAKU
Sposób przygotowania:
- Suszone owoce wypłukać, przełożyć do dużego garnka zalać wodą, dodać cynamon, goździki, anyż i wanilię. Odstawić na 3 godziny.
- Po tym czasie dodać skórkę otartą z cytryny i pomarańczy, oraz miąższ. Kompot zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu dodać miód do smaku.
- Kompot podawać gorący lub zimny, według własnego uznania.