Składniki:
- 100 g suszonych fig
- 100 g suszonych moreli TABLIER BLANC
- 50 g rodzynek TABLIER BLANC
- 50 g suszonej żurawiny TABLIER BLANC
- 50 g suszonych śliwek TABLIER BLANC
- 50 g daktyli TABLIER BLANC
- 50 suszonych gruszek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 500 g mąki
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 4 jajka POLSKA KURKA
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- Suszone pączki róż
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
- Bakalie połączyć z łyżką mąki i dokładnie wymieszać.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Masło ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Kolejno dodać mleko i ziarenka wanilii.
- Do masy dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, łyżka po łyżce. Na koniec dodać bakalie i wymieszać wszystko łyżką.
- Ciasto wyłożyć do formy na keks wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 70 minut.
- Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier. Keks udekorować lukrem i suszonymi pączkami róż.