Składniki:
- 12 jajek POLSKA KURKA
- 2 opakowania szynki parmeńskiej SAINT-AZAY
- 100 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek RUSTICA
- sól RUSTICA
- pieprz RUSTICA
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
- Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek.
- Na rozgrzaną oliwę wrzucić plasterki czosnku i podsmażać kilka minut (należy uważać aby nie przypalić czosnku, ponieważ przypalony czosnek będzie gorzki!)
- Dorzucić szpinak, przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Kiedy listki „zwiędną” zdjąć z ognia.
- Formę na muffiny posmarować delikatnie oliwą z oliwek. Każde wgłębienie wyłożyć dokładnie plasterkami szynki parmeńskiej.
- Następnie do każdego wgłębienia nałożyć po 1-2 łyżce szpinaku.
- Na szpinak wbić jajka.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Piec od 10-15 minut, w zależności od preferencji.
- Przygotowane jajka podważyć delikatnie nożem i wyjąć na talerz.
- Posypać świeżym szczypiorkiem.