- 2
- 30 minut
Składniki:
- 2 bułki
- 4 jajka Polska Kurka
- 8 plasterków łososia wędzonego Ronde des Mers
- 2 łyżki kaparów Rustica
- ¼ czerwonej cebuli
- 4 łyżki serka białego do smarowania
Składniki na sos:
- 2 żółtka jaj Polska Kurka
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 szczypty soli
Dodatkowo:
- rukola
Sposób przygotowania:
- Przygotować kąpiel wodną: nalać wody do garnuszka, na garnuszku umieścić miskę metalową, tak, żeby dno nie dotykało wody. Do miski przełożyć żółtka i wodę. Włączyć palnik, żółtka i wodę mieszać za pomocą trzepaczki, kiedy masa będzie gęstnieć dodać masło, mieszać aż ponownie zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przyprawić cytryną i solą. Sos odstawić.
- Przygotować 4 jajka w koszulce.
- Bułki przekroić i lekko zgrillować. Każdą bułkę posmarować serkiem.
- Następnie ułożyć plasterki wędzonego łososia i jajko. Polać sosem jajecznym. Ułożyć plasterki czerwonej cebuli oraz kapary. Podawać ze świeżą rukolą.