Składniki:
- 900 g dojrzałych pomidorów
- 1 ogórek gruntowy
- 1 czerwona papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina RUSTICA
- 3 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 1 gruby kawałek chleba (bez skórki)
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli RUSTICA
- Pomidorki koktajlowe
- Ogórki,
- Bazylia
Sposób przygotowania:
- Pomidory pokroić na mniejsze części, pozbawić pestek. Ogórka obrać, przekroić na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć pestki. Paprykę, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę obrać.
- Do blendera przełożyć pomidory, ogórka, paprykę, cebulę i czosnek, rozdrobnić. Dodać ocet, oliwę i przyprawy, ponownie zblendować. Do blendera przełożyć chleb bez skórki, pozostawić na 10 minut do namoczenia i ponownie zblendować. W razie potrzeby doprawić.
- Schłodzić przez minimum 4 godziny. Podawać z kawałkami pomidorków koktajlowych, drobno pokrojonym ogórkiem i listkami bazylii.