Składniki:
Mieszanka przypraw:
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu RUSTICA
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu RUSTICA
- 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
- 700 g filetów z kurczaka
- 1/3 szklanki ekstraktu z miąższu kokosa TABLES DU MONDE
- sól RUSTICA
- pieprz RUSTICA
- chilli
- świeża kolendra
- ryż basmati COMPTOIR DU GRAIN
- chlebki naan
Sposób przygotowania:
- Wszystkie przyprawy wymieszać. Oliwę z oliwek rozgrzać na dużej patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i imbir. Smażyć około 30 sekund i dodać mieszankę przypraw. Smażyć kolejne 30 sekund.
- Dodać bulion z kurczaka i pomidory w puszce. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut. Po tym czasie, zdjąć sos z ognia i rozdrobnić za pomocą ręcznego blendera.
- Sos ponownie zagotować Przyprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 10 minut, aż kurczak się ugotuje.
- Zdjąć z ognia, dodać mleko kokosowe. Gdyby sos był za gęsty dodać więcej bulionu. Podawać z listkami świeżej kolendry i ryżem basmati.