Składniki:
- 1 szkl. suszonych moreli Wiodącej Marki
- ½ szkl. suszonej żurawiny Wiodącej Marki
- ¾ szkl. mąki
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¾ kostki (150 g) masła Wiodącej Marki (w temp. pokojowej)
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 2 jajka Wiodącej Marki (w temp. pokojowej)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szkl. płatków owsianych górskich
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Suszoną morelę pokroić w drobną kosteczkę. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną do osobnej miski.
- W dużej misie utrzeć masło z cukrem trzcinowym. Dodawać po jednym jajku, a następnie kolejno: ekstrakt waniliowy, mąkę z sodą, płatki owsiane i morele z żurawiną – wymieszać.
- Masę rozkładać po jednej łyżce na blasze (można gałkownicą), zachowując odstępy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min., aż ciasteczka lekko się zezłocą. Gotowe ostudzić na kratce.