Składniki:
Składniki na burgery:
- 3 średnie buraki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej COMPTOIR DU GRAIN
- 3 łyżki oliwy z oliwek (2 do pieczenia buraków, 1 do masy) RUSTICA
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 jajko POLSKA KURKA
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego RUSTICA
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki płatów chilli
- 1/2 łyżeczki soli RUSTICA
- 2 dojrzałe awokado
- sok z ok. 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- Sól RUSTICA
- 1 duży batat
- 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
- sól RUSTICA
- 5 bułek pełnoziarnistych
- 5 łyżeczek majonezu RUSTICA
- ostry sos piri piri MARCA GUIA
- sałata
- kilka garści świeżej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Buraki obrać, pokroić w grubą kostkę, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć solą i piec przez 30 minut.
- Buraki wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.
- Buraki przełożyć do blendera i rozdrobnić, ale nie bardzo drobno, ale tak, żeby zostały większe chrupiące kawałki.
- Buraki przełożyć do dużej miski i dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Gdyby masa była zbyt lejąca dodać więcej bułki tartej.
- W dłoniach uformować pięć „kotletów” i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Bataty pokroić na około 1 cm plastry, wyłożyć na blachę obok burgerów skropić delikatnie oliwą i oprószyć solą.
- Burgery i bataty piec około 30 minut. W połowie czasu pieczenia przełożyć burgery na drugą stronę.
- Miąższ awokado przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i sól. Ugnieść wszystko razem widelcem. Na czas pieczenia burgerów pozostawić w sosie pestki awokado, żeby sos nie sczerniał.
- Kiedy burgery i bataty będą już upieczone. Bułki przekroić na pół i opiec przez chwilę w piekarniku.
- Dół bułki posmarować majonezem, dodać kilka kropel ostrego sosu pir piri, położyć liść sałaty, na to „kotlety” z buraków, posmarować sosem z awokado, przykryć kilkoma plasterkami batatów, posypać natką pietruszki i przykryć górną częścią bułki.
- Przygotować w ten sposób wszystkie burgery.