Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego TABLES DU MONDE
- 3 łyżki miodu NID D'ABEILLE
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki powideł śliwkowych DOUCEUR DU VERGER
- 200 g ryżu jaśminowego COMPTOIR DU GRAIN
- garść posiekanej dymki
- 1 łyżka białego sezamu TABLIER BLANC
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól do smaku
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli
- garść sezamu
- kiełki rzodkiewki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki brązowego cukru TEVA
- 2 łyżki oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej zamarynować kurczaka. Wszystkie składniki marynaty przełożyć do rondla i zagotować . Zdjąć z ognia i ostudzić. W przygotowanej marynacie, marynować kurczaka przez całą noc.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pozostałą marynatę odstawić na później. Kurczaka piec około 25 minut, podlewając pozostałą marynatą kilka razy podczas pieczenia.
- Po tym czasie wyjąć danie z piekarnika. Kurczaka wyłożyć na deskę i odstawić do odpoczęcia na 10 minut. Po tym czasie można przystąpić do krojenia mięsa.
- Marynatę która została z pieczenia mięsa zlać do rondelka i gotować do zredukowania sosu.
Sezamowy ryż:
- Ryż dokładnie wypłukać. Ugotować w wodzie w proporcji 1:2. Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy. Wrzucić posiekaną dymkę, cukier, sezam i chwilę podsmażać. Dodać ocet ryżowy i odparować. Dodać ryż i smażyć około 3 minut. na koniec przyprawić solą i olejem sezamowym.
Sałatka orientalna:
- Sos sojowy, ocet ryżowy i cukier, gotować na małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i przestudzić.
- Ogórka przekroić na pół, wybrać pestki i pokroić w bardzo cienkie paski. Marchewkę pokroić w zapałki. Cebulę pokroić w bardzo drobne plasterki.
- Do miski przełożyć ogórki, marchewkę i cebulę, zalać marynatą, dodać olej sezamowy i sezam. Wymieszać, i odstawić Przed podaniem sałatkę udekorować kiełkami rzodkiewki.
- Plasterki kurczaka podawać z sosem, ryżem sezamowym i orientalną sałatką.