Tarta z buraczkami i kozim serem

  • 12
  • 2 godziny
Składniki:
  • Ciasto kruche bezglutenowe CHAQUE JOUR SANS GLUTEN
  • 600 g buraczków
  • 2 czerwone cebule
  • ¾ szklanki octu balsamicznego BIO VILLAGE
  • 1 łyżka cukru
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
  • 200 g sera koziego LES CROISES
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 ml mleka
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon RUSTICA
  • 100 g świeżej rukoli
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Ciasto wyłożyć na formę i docisnąć palcami do brzegów.  Na dnie ciasta za pomocą widelca zrobić dziurki. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia.  Piec około 20 minut. A następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec  kolejne 5 minut. Odstawić do przestudzenia.
  2. Buraczki ugotować. Ugotowane buraki obrać i pokroić w cienkie paski. Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelnię dodać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, oprószyć solą i gotować na małym ogniu około 6 minut. Następnie dodać buraczki i gotować 2 minuty.  Dodać ocet balsamiczny, cukier i tymianek. Gotować kilka minut do zredukowania octu. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.
  3. W misce wymieszać razem jajka, śmietankę, mleko, musztardę i gałkę muszkatołową. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Na ugotowany spód tarty wyłożyć buraczki. Ułożyć plastry sera koziego, zalać masą jajeczną. Piec 40 minut.
  5. Upieczoną tartę podawać z rukolą.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek