Składniki:
- 350 g łososia
- 250 g liści szpinaku
- 150 g sera pleśniowego WM
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oliwy
- sól
- świeżo mielony pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Łososia umyć, osuszyć i przekroić na 2 części. Przyprawić sosem sojowym i delikatnie natrzeć oliwą.
- Grillować na patelni grillowej zaczynając od strony skóry. Po kilku minutach, kiedy skórka ładnie się zarumieni przewrócić łososia na drugą stronę i grillować jeszcze przez chwilę.
- W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki i przełożyć na rozgrzaną oliwę. Smażyć do zarumienienia czosnku, uważać żeby go nie przypalić. Dodać liście szpinaku i smażyć przez kilka minut. Szpinak zwiędnie i znacznie zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać ser pokrojony na mniejsze kawałki i podsmażać jeszcze chwilę do rozpuszczenia się sera.
- Na talerzu ułóż szpinak, a na nim kawałki łososia. Udekoruj plasterkami cytryny.