Składniki:
- 1 1/2 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia TABLIER BLANC
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka jogurtu greckiego DELISSE
- 3 jajka POLSKA KURKA
- skórka z 1 cytryny
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego RUSTICA
- Cukier puder
- masło LES CROISES
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Prostokątną formę wysmarować masłem.
- W jednej misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt, cukier, skórkę cytrynową i olej. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia.
- Ciasto przełożyć do formy i piec 50-60 minut, lub do suchego patyczka.
- Kiedy ciasto będzie upieczone pozostawić je w formie przez 10 minut, następnie wyjąć na kratkę i zostawić do całkowitego wystudzenia.
- Posypać cukrem pudrem. Podawać ze świeżymi owocami.