Składniki:
- 8 jajek POLSKA KURKA
- 200 g świeżego szpinaku
- 30 g boczku TRADILEGE
- 30 g szynki długo dojrzewającej SAINT-AZAY
- 50 g gorgonzoli LES CROISES
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
- sól RUSTICA
- pieprz RUSTICA
- świeży szczypiorek
- pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i podsmażać około 1 minuty, dodać szpinak i smażyć aż starci swoją objętość. Przyprawić bardzo delikatnie solą i pieprzem.
- Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
- Na dno kokilek wyłożyć pokrojoną drobno szynkę. Następnie dodać szpinak i wbić ostrożnie po 2 jajka do każdej kokilki. Na wierzchu rozkruszyć ser i posypać boczkiem. Doprawić odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
- Piec w temperaturze 200 stopni około 16 minut, aż białka jaj będą ścięte. Podawać gorące udekorowane szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.