- 10
- 50 minut
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 1 jajko POLSKA KURKA
- 1 żółtko POLSKA KURKA
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia TABLIER BLANC
Składniki na krem:
- 250 g serka Mascarpone LES CROISÉS
- 200 g białej czekolady z wiórkami kokosowymi TABLETTE D'OR
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej PLANTATION
- 4 łyżki mleka
Dodatkowe składniki:
- wiórki kokosowe
- pistacje niesolone TOKAPI
- jagody goji
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Na stolnicę wyłożyć mąkę, dołożyć pozostałe składniki i zagnieść.
- Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Z ciasta wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta zrolować wałek i ułożyć dookoła ciasta, tworząc ramkę. Ciasto piec 30 minut.
- Krem: Podgrzać mleko i rozpuścić w nim kawę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać serek mascarpone, a następnie dodać mieszankę kawową.
- Kawową masę wylać na ostudzone ciasto kruche. Mazurka schłodzić około 1 godziny. Udekorować wiórkami kokosowymi, rozdrobnionymi pistacjami i jagodami goji.