Wieczory są coraz dłuższe, cieplejsze i zachęcają do urządzania przyjęć na świeżym powietrzu. A jak przyjęcie w ogrodzie, to pozycją obowiązkową w menu wydają się potrawy z grilla. Oczywiście kiełbaski i kaszanka są przysmakami znanymi i lubianymi, więc jeśli je podasz wszyscy z pewnością będą zachwyceni, jednak możesz postawić w kuchni na eksperymenty, które oczarują smakiem Twoich przyjaciół! Jak pysznie i oryginalnie rozpocząć nowy sezon grillowy? Podpowiadamy kilka prostych i niezawodnych przepisów.

Pierś z kurczaka w sosie sojowym

By mięso na grilla było aromatyczne i soczyste, warto wcześniej je zamarynować, zostawiając w lodówce przez całą noc przed planowanym grillowaniem. Zwykle stawiamy na klasyczne rozwiązania i zadowalamy się tradycyjną przyprawą grillową, którą posypuje się mięso tuż przed wrzuceniem na ruszt. Jeżeli jednak masz nieco więcej czasu przygotuj coś bardziej egzotycznego.
Będą Ci potrzebne:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku (posiekane drobniutko)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu

Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie płynne składniki. Następnie dodaj czosnek i zioła. Taka ilość marynaty wystarczy Ci, by natrzeć i przygotować dwie podwójne piersi z kurczaka (jeśli masz więcej mięsa, proporcjonalnie zwieksz ilość składników). Najlepiej pokrój piersi w mniejsze, cieńsze kawałki – wówczas szybciej będą doskonale upieczone.

Chrupiące skrzydełka miodowo-musztardowe

Choć miodowo-musztardowe skrzydełka to prawdziwy klasyk, jeśli chodzi o przysmaki z grilla, niewiele osób faktycznie je przyrządza. Szkoda – bo to bardzo proste, a efekty są zwykle widowiskowe. Do przyrządzenia kilograma skrzydełek potrzebne Ci będą:

  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól
  • szczypta słodkiej mielonej papryki, kminu rzymskiego, curry i kurkumy

Wystarczy dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty i natrzeć skrzydełka. By mięso przeszło smakiem przypraw, powinno pozostać zanurzone w nich na minimum 2 goziny.

Coś dla wegetarian: warzywa na grilla

Po dwóch propozycjach dla mięsożerców czas na wegetariańskie przepisy na grilla. Jeśli lubisz grillowane warzywa, warto zaopatrzyć się w specjalną patelnię do grillowania na otwartym ogniu – przyrządzenie jarskich potraw będzie wówczas znacznie prostsze. W temacie warzyw z grilla siła tkwi w prostocie. Wystarczy odrobina przypraw i oliwy z oliwek, by przyrządzić prawdziwe arcydzieło. Na kolorową mieszankę warzywną z grilla przygotuj:

  • 2 papryki czerwone
  • 1 paprykę żółtą
  • 1 paprykę zieloną
  • 1 bakłażana
  • 1 cukinię
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w dość duże kawałki. Włóż do dużej miski, obsyp przyprawami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i skrop oliwą. Wymieszaj dokładnie, by przyprawy dotarły do wszystkich kawałków warzyw. Jeśli masz patelnię do grillowania na otwartym ogniu, przełóż je tam, jeśli nie – możesz spokojnie przyrządzić warzywa z grilla na aluminiowej blaszce do grillowania. Opiecz je z każdej strony, co jakiś czas przewracając. Dobrze będą smakowały z dipem koperkowym lub sosem tzatziki.

Smacznego!