Składniki

  • 350 g łososia
  • 250 g liści szpinaku
  • 150 g sera pleśniowego WM
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

 

  1. Łososia umyć, osuszyć  i przekroić na 2 części. Przyprawić sosem sojowym i delikatnie natrzeć oliwą.
  2. Grillować na patelni grillowej zaczynając od strony skóry. Po kilku minutach, kiedy skórka ładnie się zarumieni przewrócić łososia na drugą stronę i grillować jeszcze przez chwilę.
  3. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki i przełożyć na rozgrzaną oliwę. Smażyć do zarumienienia czosnku, uważać żeby go nie przypalić. Dodać liście szpinaku i smażyć przez kilka minut. Szpinak zwiędnie i znacznie zmniejszy swoją objętość.  Następnie dodać ser pokrojony na mniejsze kawałki i podsmażać jeszcze chwilę do rozpuszczenia się sera.
  4. Na talerzu ułóż szpinak, a na nim kawałki łososia. Udekoruj plasterkami cytryny.