Składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego WM
  • 1 łyżka cukru wanilinowego WM
  • 2 jajka WM
  • 185 g mąki pszennej bio WM
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
Dodatkowo:
  • Dżem truskawkowy bio WM
  • 250 g śmietany 36%
  • 200 g mascarpone
  • cukier puder ok 2 łyżek
  • świeże truskawki, listki mięty
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Formę na muffinki wypełnić 12 papilotkami.
  2. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odstawić.
  3. W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.
  4. Mieszankę mąki dodać w dwóch partiach do masy miksując na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników w jednolitą masę, razem z drugą porcją mąki dodać mleko.
  5. Masą wypełnić papilotki do około 2/3 wysokości i wstawić do piekarnika. Piec przez 20-25 minut.
  6. Upieczone muffinki odstawić do ostudzenia.
  7. Za pomocą noża wyciąć kawałek na środku muffinki, napełnić dżemem truskawkowym bio i zamknąć odciętym kawałkiem ciasta.
  8. Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem pudrem. Udekorować każdą muffinkę gotowym kremem, truskawką i miętą.