Składniki

  • 7 jajek WM
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 250 g borówki amerykańskiej WM + 2 łyżki cukru
Warstwa śmietanowa:
  • 220 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru drobnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Borówki rozmrozić, część odłożyć do dekoracji, resztę zblendować z cukrem na gładką masę.
  3. Wszystkie składniki na sernik, oprócz borówek i składników na masę śmietanową wymieszać za pomocą miksera. Nie mieszać zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę do tortownicy. Na masę serową za pomocą łyżki nakładać masę borówkową. Za pomocą patyczka delikatnie wymieszać obie masy.
  5. Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.
  6. W międzyczasie przygotować warstwę śmietanową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i rozprowadzić na gorącym serniku. Ponownie włożyć sernik do piekarnika i piec jeszcze 10 minut.
  7. Po tym czasie delikatnie otworzyć drzwiczki piekarnika i w taki sposób studzić sernik. Kiedy sernik będzie już ostudzony przełożyć go do lodówki najlepiej na całą noc.
  8. Gotowy sernik udekorować borówkami i listkami mięty.